ראיון עם אלון פרידמן ויסברד מבוא לבדיקות נגישות

פרק #10

מבוא לבדיקות נגישות עם אלון פרידמן ויסברד

בואו להכיר ולשמוע את אלון פרידמן ויסברד, חבר בצוות הנגישות בחברת וויקס, מרצה במיטאפים של TestIL וכותב מאמרים במגזין "עולם הבדיקות" בפרק ראשון מתוך סט פרקים בנושא "בדיקות נגישות"


תקציר

אלון פרידמן ויסברד הוא מומחה נגישות דיגיטלית וחבר בצוות הנגישות בחברת Wix. בזמנו הפנוי אלון גם חבר פעיל בקהילת בדיקות התוכנה בארץ, עוד מימי קבוצת JeST הירושלמית אשר לימים התפתחה ל TestIL. במסגרת זו, העביר הרצאות ב meetup-ים של הקבוצה, ובנוסף כתב מספר מאמרים במגזין "עולם הבדיקות", כולם בתחום התמחותו - עולם הנגישות הדיגיטלית.

אלון בן 44, גר בראשון לציון, עובד בצוות הנגישות של Wix, צוות קטן שפועל למען אינטרנט נגיש לכולם.

אלון נכנס לעולם ההייטק בשנת 2004 ישירות לתפקיד של בודק תוכנה מיד לאחר הלימודים באוניברסיטה העברית. עם תואר במתמטיקה ופילוסופיה שכלל קורס של מדעי המחשב, התקבל לתפקיד בודק תוכנה בחברת NDS בירושלים. "תוך כדי עבודה גיליתי שזה מה שמושך אותי ושאני טוב בו - למצוא באגים ודברים שלא עובדים".

אלון בעלת הסמכת CTFL של ISTQB והסמכת ה-CTFL-TA.

אלון הגיע לעולם הנגישות לאחר שעזב את חברת NDS ועבר לחברת Ex Libris הירושלמית אף היא. חברה זו עוסקת בפתרונות דיגיטליים לספריות של מוסדות אקדמיים, ביניהן כמה מהמובילים בעולם. במהלך עבודתו כבודק תוכנה, עלה הצורך בהנגשת התוכנות של החברה, בדגש על הממשקים המופנים לסטודנטים, בכפוף לחוקי הנגישות במדינות אלו (למשל ארצות הברית ואנגליה), כל זאת עוד לפני החקיקה בנושא בישראל. לצורך כך, בחברה שלחו את אלון להשתלמויות הן על ידי עבודה צמודה עם יועצת הנגישות של החברה אחד על אחד והן בסדנה חיצונית של נגישות ישראל.

כל תקופת ההתלמדות הייתה מאוד הדרגתית ונכונה וניתן היה לראות שכאשר תופסים איזה עיקרון קטן ופשוט לבדיקה אז ניתן להתחיל ממנו, יש משהו נגיש ביד למרות שאין עוד מערכת נגישה, זה נקרא "Low "Hanging Fruit אשר אומר שניתן בזול לאתר ולתקן באגים גם ללא התמונה המלאה של הבדיקה הכוללת.

למה חברות וארגונים צריכים להשקיע בנגישות? הדבר הבסיסי זה להוריד מחסומים של הגבלות מאנשים. דבר נוסף, זה עושה מוצרים טובים יותר לשוק וזה מעלה את איכות המוצר ודבר שלישי זה התדמית של החברות כארגון שעושה טוב לעולם, לדוגמא הקונטרולר הנגיש ל XBOX אשר Microsoft השקיעה בפרסומו בזמן הסופרבול, זיכה אותה בנקודות זכות רבות כחברה הפועלת למען ילדים עם מוגבלויות. 

בנוסף, יש את ההיבט המשפטי של הנושא שמקבל את מירב הפוקוס, במיוחד בישראל אשר חובה להנגיש כמעט כל אתר של עסק הנותן שירות או מידע על שירות. לפרטים בנושא זה, בקרו ב "נגישות אתרי אינטרנט" באתר נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות.

התחום בצמיחה בארץ ובעולם וחברות מבינות שצריכים עוד ועוד אנשים שמתעסקים בנגישות. רואים עלייה דרמטית במספר המשרות עם Accessibility בכותרת בשנים האחרונות. מוזמנים לצפות בסרטוני נגישות כקריירה שיצרה Microsoft.

מה אלון ממליץ לאנשים ללמוד בכדי להכנס לעולם הנגישות?

דבר ראשון בתור התנסות מהירה, ניתן להשתמש בתוסף שנקרא Lighthouse כדי לקבל כמה בעיות בסיסיות, ודרך הבעיות הספציפיות ללמוד על העקרונות ומה הבעיות.

הדרך היותר מסודרת היא על ידי קורסים מובנים, כאשר אלון ממליץ על שניים כאלה:

קורס נגישות של גוגל וקורס נגישות של W3C. שניהם חינמיים.

הרבה פעמים שמדברים על נגישות באינטרנט מדברים על עיוורים אבל יש כל מני סוגי משתמשים עם מגבלות שונות וצרכים שונים. אז אמנם חלק באמת בעלי עיוורון מוחלט אבל יש כאלו עם עיוורון צבעים או לקויי ראייה שייצטרכו ניגודיות צבעים טובה באתר, ואפשרויות הגדלה. אנשים עם בעיות שמיעה יצטרכו כתוביות ואנשים עם בעיות מוטוריות שונות יצטרכו שהמערכות יעבדו בשימוש במקלדת או מתגים (switches). ואנשים עם בעיות קוגניטיביות או נוירולוגיות כגון אפילפסיה יצטרכו שהטקסט יהיה ברור, וללא הבזקים. צריך להבין מה המגבלה ואיך לעזור / למנוע חסמים. 

התנ''ך של אנשי הנגישות בעולם הוא קובץ הנחיות שנקרא WCAG שזה קיצור ל Web Content Accessibility Guidelines. הגרסה המומלצת הרשמית של ה W3C בימינו, היא WCAG2.2 שאושרה לאחרונה. 

בין הנושאים שנלמדים בקורסים הנ"ל: היכרות עם סוגי משתמשים עם מוגבלויות שונות, הכרה של HTML והחשיבות של סמנטיקה נכונה, וכן את האפשרויות לשימוש ב ARIA.

 

לסיום נזכיר כי חשוב לערב גם אנשים עם מוגבלויות בבדיקות. בדיקות שימושיות (usability) עם משתמשים בעלי מוגבלויות תורמות רבות לאיכות המערכת שכן גם אם נלמד ונכיר את אותם כלים שהם משתמשים בהם, זה אף פעם לא אותן דבר, ותמיד עולים פידבקים בעלי ערך בבדיקות אלו.

 

קישור לתמלול של הפרק

 

 

אם גם אתם מעוניינים להשתתף בפודקאסטים, אנא צרו עימנו קשר במייל: [email protected]

קישור לערוץ הפודקאסט שלנו

קישור לרשימת כל הפודקאסטים שלנו

לשמיעה ישירה: (31 דקות)

בספוטיפיי:  | באפל:

     בגוגל: | באדיקט: