ראיון עם מנהל בדיקות | אלעד נחום

במה עוסקת הקבוצה וכיצד היא בנויה?

יש לנו מוצר פורץ דרך בתחום ה-HR Tech, המאפשר לארגונים גדולים ​לחבר ​בין העובדים ​שלהם להזדמנויות הקיימות בתוך החברה. 

הקבוצה שלנו בשלבי צמיחה משמעותיים בחודשים האחרונים ובאופן כללי החברה גדלה בקצב מהיר מאוד עם גיוסים רבים ומשרות פתוחות במחלקות השונות.

כשאני הצטרפתי לחברה, צוות הפיתוח היה קטן יחסית ולא היו אנשי בדיקות למוצר. ככל שהחברה גדלה, כך המוצר קיבל יכולות נוספות וכמות הלקוחות הלכה וגדלה בצורה משמעותית, דבר אשר גרם לנו להחליט שזה הזמן המתאים לבנות צוות בדיקות ולהקים תהליכים ולשפר את איכות המוצר.

כיום אנחנו מונים 8 אנשי בדיקות ואוטומציה הפרוסים בצוותי סקראם, ובמקביל מקימים תשתיות ובדיקות אוטומטיות. אנחנו עובדים בקצב פיתוח גבוה, תוך שמירה על מהירות ואיכות.

 

ספר לנו בקצרה על החברה ועל הייחודיות שבה

העולם היום מבין שטאלנטים רוצים לצבור חוויות חדשות, ללמוד כישורים חדשים ולהתפתח להיות תמיד בתנועה מעלה, אחרת - הם פשוט יעזבו. ארגונים שרוצים להיות עם הפנים קדימה צריכים לוודא שהעובדים שלהם תמיד מתפתחים, תמיד מאותגרים, ויכולים לקדם את הקריירה שלהם באופן אקטיבי בתוך הארגון. הפלטפורמה שלנו בעצם מאפשרת לאותם ארגונים - חברות ענק כמו שניידר, יוניליבר, וולמארט, פפסי, נסטלה, סיגייט ועוד רבות - ״לשדך״ בין העובדים למגוון אפשרויות מקצועיות בתוך החברה המותאמות במיוחד עבורם. הטכנולוגיה שלנו לומדת את הניסיון, הכישורים, והשאיפות המקצועיות של העובדים תוך  30שניות - ומציגה בפניהם קשת רחבה של אפשרויות פיתוח, כמו פרויקטים במחלקות אחרות, תכניות מנטורינג, חוויות למידה, וגם שינוי משרה של ממש בתוך החברה.
תקופת הקורונה אפילו האיצה את ההצלחה שלנו כי הרבה חברות צריכות להגיע ליעדים במינימום משאבים, והפלטפורמה שלנו בעצם עוזרת להן למצות את הפוטנציאל הקיים בטאלנטים שלהם.

 

מה הם האתגרים שלכם בחברה?

אנחנו נמצאים בתקופה שהחברה הופכת מסטארטאפ קטן לחברה של ממש, יותר תהליכים, יותר סדר והתמודדות עם שינויי הרגלים ישנים. השינויים הללו אומנם לוקחים לא מעט זמן, אבל זו תקופה מדהימה ומרגש לראות את ההתפתחות הזאת מתרחשת אל מול העיניים. היום אנחנו כבר 170 עובדים (נכון לכתיבת שורות אלה), פי 3 ממה שהיינו כשהצטרפתי, הוקמו מחלקות וצוותים חדשים, נוספו לקוחות ואיתם גם האתגרים.

מוצר ה-AI (בינה מלאכותית) כולל התממשקויות רבות בין מערכות, סביבות ותצורות שונות בין לקוחות. לכן אנחנו חייבים להקפיד על כתיבת בדיקות גנריות ככל האפשר, אך עדיין לתת מענה וכיסוי לאפשרויות הרבות הקיימות. 

הבודקים בצוותים יזמים ושותפים מלאים לעיצוב ותכנון הפיצ׳רים הטמעת הכלים והמערכות שיעזרו לנו להתייעל ולהשתפר.

 

מה הם ההישגים העיקריים של קבוצת הבדיקות?

 ראשית, בתחילת הדרך, כל מערך הבדיקות בחברה לא היה כל כך מוסדר ולא היו תהליכי בדיקות מוגדרים. התחלנו למפות את האזורים במערכת, לבנות סט של בדיקות בכל איזור ולימים הבדיקות הללו הפכו להיות בדיקות השפיות שלנו. לאחר מכן אספנו באגים ישנים והתחלנו לעשות ניתוח סיכונים על האיזורים ״הכואבים״ לנו, האיזורים שנגועים בהכי הרבה באגים ולהם כתבנו בדיקות נרחבות יותר, שלימים היוו את הבסיס לבדיקות הרגרסיה. כשהתהליכים הידניים וכיסוי הבדיקות שלנו הגיעו לרמת תיעוד והרצה מספקת, התחלנו לבחון מספר מערכות וכלים שיאפשרו לנו לכתוב בדיקות אוטומטיות באופן פשוט יעיל ומהיר. עיקרון זה היה חשוב לנו מאוד כיוון שהיינו חייבים להשלים את הפער שנוצר בכתיבת בדיקות אוטומטיות גם לפיתוחים הישנים, שאין להם עדיין כיסוי, וגם לשמור על הקצב בכתיבת בדיקות אוטומטיות לפיתוחים החדשים. התחלנו בכתיבת תשתיות אוטומציה לבדיקות צד שרת ולבדיקות מקצה אל קצה ובימים אלה אנחנו ממשיכים לעבות את כמות הבדיקות שלנו ומרחיבים את סוגי הבדיקות. כל בדיקות האוטומציה שלנו כבר מחוברות לפייפליין, מותרגות באופן אוטומטי, רצות על סביבות ותצורות שונות, מתריעות לנו על הצלחות וכשלונות ובסיום מפיקות דוחות. 

תאר את אתגרי הצוות בתקופת משבר הקורונה

 תקופת הקורונה אמנם האיצה את ההצלחה שלנו כחברה, אבל היו ועוד יש לנו, המון אתגרים. החברה גדלה פי  3בתקופה זו ותהליך הקליטה של העובדים החדשים דורש תשומת לב רבה יותר. לא פשוט להתחיל עבודה חדשה ולהכיר את החברים שלך לעבודה דרך מסך המחשב. תהליך הלימוד והעברת המידע קשה הרבה יותר כשזה לא קורה פנים מול פנים ולכן הקפדנו לבנות תכנית חפיפה מפורטת וצמודה שתאפשר לכל עובד חדש לקבל תשובות בזמינות גבוהה, ובנוסף גם להיפגש, ללמוד ולהכיר את כל מחלקות החברה. ככל שעבר הזמן, פגישות הזום הפכו להיות יעילות וממוקדות יותר ואפשרו לנו למצוא איזון בין זמן לעבודות עצמאיות לבין זמן לפגישות ועבודות קבוצתיות. לצד האתגר המקצועי, יש כמובן גם אתגר חברתי שהשקענו בו מחשבה איך לשמר את זה, גם ברמת החברה וגם ברמת הצוות. קבענו יותר פגישות קבוצתיות, פעילויות וירטואליות חברתיות, הפסקות קפה קצרות ובהמשך גם מפגשי ערב חברתיים, ימי גיבוש וימי הגעה צוותיים קבועים למשרד. קיימת אצלנו גמישות לחלוטין בהגעה למשרד או בעבודה מהבית, אך בהחלט מרגישים שככל שעובר הזמן, יותר ויותר עובדים בוחרים להגיע למשרד לפחות פעם בשבוע.

 

מה הן התובנות שלך לגבי תחום הבדיקות?

תחום הבדיקות עובר שינוי מעניין בשנים האחרונות, יש ציפייה מהבודקים להיות הרבה יותר טכניים מאשר היו בעבר, לפתח כלים אוטומטיים, לדעת קוד ולהיות שותפים בתהליכי CI/CD. בארה״ב כבר קיים תפקיד שנקרא QAOps (בשלב זה פחות נפוץ בישראל), אנשי בדיקות טכניים מאוד שלא תלויים באנשי פיתוח או DevOps. אני בטוח שהרבה יוכלו להסכים איתי על זה שאנשי בדיקות, כמעט בכל חברה, הם אלו שמכירים את המוצר הכי טוב, מכירים את הפינות הכי לא מוכרות במוצר ובאמצעות ראייה רחבה זו, יכולים לעזור לאנשי המוצר בתכנון המוקדם, אפיון הדרישות והכרת הסיכונים. ישנם בודקים ידניים החוששים מכך שהמקצוע הזה ייגמר וכולנו נעבור לעשות רק אוטומציה, אך אני פחות מסכים עם הגישה הזו. כראש צוות של בודקים ידניים ואוטומטיים, אני חושב שיש עוד הרבה לאן לקדם את תחום הבדיקות הידניות בישראל, הן חשובות מאוד בעיקר בצוותי סקראם, שבהם הפיתוח צריך להיות מהיר ואיכותי. לצד כל זה, אין בכלל ספק שפיתוח אוטומציה (לא תמיד ולא בכל מחיר) הוא אמצעי חשוב בכל ארגון לצורך השגת המטרה - איכות. 

 

כיצד הינכם פועלים להעשרת הידע של הבודקים בחברה?

 אנחנו מאוד מאמינים בהעשרת הידע של חברי הצוות, אם זה בהשתתפות בוויבנרים ומיטאפים, קורסי העשרה ושיתוף סרטונים וחומרי קריאה בתחום. יש בינינו המון שיתוף מידע, תמיד שואפים להיות בקדמת הטכנולוגיה, משתדלים כל הזמן להתעדכן ולבדוק את הכלים החדישים ביותר ולבחון האם הם מתאימים לנו. כתרבות של החברה באופן כללי, אנחנו מקפידים על זה מאוד. המוצר שלנו, בין היתר, מציע בדיוק את זה, לאפשר לעובדים לצבור​ חוויות חדשות בתוך הארגון, ללמוד כישורים​ חדשים, להתפתח, ולשאוף תמיד להיות בתנועה למעלה. זה מה שאנחנו מציעים גם ללקוחות שלנו לעשות.

 

מה היית ממליץ לבודקי תוכנה בתחילת הקריירה שלהם?

להיות בודק טוב, מעבר לדרישות הטכניות והטכנולוגיות שמשתנות כל הזמן, זה תפקיד עם הרבה אופי הדורש אמונה עצמית במקצוע, לדעת להסביר שכל באג שנמצא הוא אינטרס משותף של כל הגורמים לתקן אותו, ואת כל זה לעשות תוך כדי יחסי אנוש טובים ובאווירה טובה. מעבר לזה, התפקיד דורש כל הזמן לחקור ולהביא רעיונות חדשים, לשאול שאלות, לחשוב מחוץ לקופסא, להתעדכן בטכנולוגיה ולא לפחד לעשות טעויות. אני יכול להגיד בביטחון מלא שאת היוזמות והרעיונות שאני הכי גאה בהן עשיתי לאחר טעויות שעשיתי, לאחר שתיקנתי אותן ולאחר שחשבתי איך למנוע מאנשים אחרים לעשות את אותן הטעויות.

 

 פספורט קבוצתי – Gloat

Gloat היא חברה מצליחה עם מוצר חדשני בתחום ה-HR Tech.
בארץ בעיקר מכירים אותנו בזכות מוצר B2C ש"משדך" בין הייטקיסטים למשרות בשוק הישראלי, אבל האמת היא שמרכז העשייה שלנו בשלוש השנים האחרונות הוא מוצרB2B2C  פורץ דרך: אנחנו עוזרים לארגונים לחבר בין העובדים שלהם להזדמנויות פנימיות לפיתוח הקריירה .

סוג המוצר הנבדק: מוצר saas על ווב ומובייל

גודל קבוצת הבדיקות: קבוצת הבדיקות כוללת 4 בודקים ידניים ו-4 אנשי אוטומציה

וותר הבודקים: בין שנתיים ל-10 שנים

מבנה הקבוצה: בודקים ידניים בסקוודים ובנוסף צוות אוטומציה

סוגי בדיקות: Usability, Compatibility, Functionality, UI, API, Integration, Performance, Load

שיטת עבודה: אג'ייל\סקראם

כמות המוצרים הנבדקים וקצב שחרור גרסאות: 2 מוצרים. ספרינטים של שבועיים, קצב שחרור גרסה הינו אחת לחודש