האנציקלופדיה לבדיקות | קובי יונסי

 בעי‎‎דן המודרני של פיתוח תוכנה, מורכבות המערכות עלתה באופן דרמטי. כתוצאה מכך, הבטחת האמינות והפונקציונליות של מערכות אלו הפכה למאתגרת יותר. אסטרטגיה יעילה אחת להתמודדות עם אתגר זה היא בדיקה קומבינטורית. גישת בדיקה זו מתמקדת ביצירה וביצוע שיטתי של מקרי בדיקה על מנת לכסות שילובים שונים של פרמטרי קלט, ומספקת הערכה יסודית של התנהגות המערכת בתנאים מגוונים.

בדיקה קומבינטורית ממנפת את הרעיון שתקלות תוכנה רבות מופעלות על ידי אינטראקציות של מספר קטן של פרמטרים. על ידי כיסוי כל השילובים האפשריים של פרמטרים אלה עד לרמה מסוימת (למשל, זוגות, שלשות), בדיקה קומבינטורית יכולה לזהות תקלות שעלולות להתפספס בשיטות בדיקה אחרות.

כמובן שכולנו זוכרים את אחד העקרונות החשובים בבדיקות שטוען שלא ניתן לבדוק את כל האפשרויות (Exhaustive Testing is Impossible) יחד עם זאת, שימוש בבדיקות אלו מאפשר לנו להתקרב לכיסוי מירבי ככל שניתן וזה בהחלט עדיף גם אם לא נגיע לכיסוי מלא של כלל המצבים.

טור זה מתעמק בעקרונות, בשיטות, ביתרונות ויישומים של בדיקה קומבינטורית, יחד עם האתגרים והסיכויים העתידיים שלה.

 

עקרונות של בדיקה קומבינטורית

פיצוץ קומבינטורי

הבסיס של בדיקה קומבינטורית טמון בהבנת המושג פיצוץ קומבינטורי (באנגלית: Combinatorial Explosion). הכוונה היא לגידול המהיר במספר מקרי הבדיקה האפשריים ככל שמספר פרמטרי הקלט והערכים האפשריים שלהם גדלים. לדוגמה, למערכת עם 10 פרמטרי קלט בינאריים (כל אחד יכול להיות 0 או 1) תהיה 2 בחזקת 10 כלומר 1024 שילובים אפשריים.

בדיקה קומבינטורית שואפת לנהל את הפיצוץ הזה על ידי התמקדות בתת-קבוצה של שילובים שסביר להניח שהם אלו שיחשפו תקלות אפשריות.

כיסוי אינטראקציה

עיקרון מפתח בבדיקה קומבינטורית הוא כיסוי אינטראקציה. זה כולל הבטחה שכל האינטראקציות האפשריות של פרמטרי קלט נבדקות במידה מסוימת. הרמות הנפוצות ביותר של כיסוי אינטראקציות הן:

בדיקה זוגית (בדיקה דו-כיוונית): מבטיחה שכל הזוגות האפשריים של ערכי פרמטרי קלט מכוסים.

למשל כשנרצה לבדוק אימות זהות מבוסס על שם משתמש וסיסמא:

שם משתמש

סיסמא

תוצאה

תקין

תקינה

כניסה למערכת

תקין

לא תקינה

הודעת שגיאה

לא תקין

תקינה

הודעת שגיאה

לא תקין

לא תקינה

הודעת שגיאה

 

בדיקת t-way (כאשר t > 2): מרחיב את הרעיון לכיסוי כל השילובים האפשריים של פרמטרים t.

 למשל כשנרצה לבדוק סיסמא תקינה/לא תקינה על פני משתמשים שונים:

שם משתמש

סיסמא

תוצאה

משתמש 1

תקינה

כניסה מאושרת

משתמש 1

לא תקינה

כניסה מסורבת

משתמש 2 

תקינה

כניסה מאושרת

משתמש 2

לא תקינה

כניסה מסורבת

משתמש 3

תקינה

כניסה מאושרת

משתמש 3 

לא תקינה

כניסה מסורבת

 

יצירת סוויטות בדיקה

תהליך הבדיקה הקומבינטורית כולל יצירת ערכת בדיקות המכסה ביעילות את רמת האינטראקציה הרצויה. זה מושג בדרך כלל באמצעות אלגוריתמים הבונים סט מינימלי של מקרי בדיקה תוך מיקסום הכיסוי. טכניקות כגון מערכי כיסוי ומערכי כיסוי ברמות מעורבות משמשות לעתים קרובות כדי להשיג מטרה זו.

כיצד נממש בדיקות אלו?

בכדי לבצע בדיקות אלו נצטרך לפעול בדרך הבאה:

1.      יש לזהות תחילה פרמטרים של קלט ופלט וקומבינציות שלהם על פי אפיון המוצר (הגדרות משתנים, תכונות, אובייקטים וכו')

2.      יש להגדיר עבור כל אחד מהפרמטרים רשימת אפשרויות שמייצגות הגדרות ומשתנים שונים (למשל: שמות משתמשים, סיסמאות, הגדרות תפקיד, פרופילים במערכת וכו')

3.      הכנס את המשתנים השונים לכלי בדיקה וצור לעצמך מגוון של מקרי בדיקה אפשריים שכוללים קומבינציות שונות של משתנים.

4.      לאחר שיצרת לעצמך את מגוון האפשרויות בטבלאות החלטה או רשימות של מקרי בדיקה אפשריים – הרץ את המקרים.

5.      נתח את תוצאות הבדיקה וסקור את כיסוי הבדיקה שקיבלת ביחס לדרישות הלקוח כפי שמופיעות במפרט הטכני.

6.      זהה ודווח על בעיות שנוצרו בעקבות מימוש הבדיקות הקומבניטוריות.

7.      המשך להריץ את הבדיקות תוך תחזוקה של מקרי הבדיקה, שינויים ועדכונים שנחוצים תוך כדי תנועה.

 

היתרונות של בדיקה קומבינטורית

זיהוי תקלות טוב יותר

בדיקה קומבינטורית יעילה ביותר באיתור תקלות הנגרמות על ידי אינטראקציות בין פרמטרי קלט. מחקרים הראו שניתן לייחס חלק ניכר מהפגמים בתוכנה לאינטראקציות מסוג זה. על ידי כיסוי שיטתי של אינטראקציות אלה, בדיקה קומבינטורית יכולה לגלות תקלות שכנראה נפספס בשיטות בדיקה אחרות.

הפחתת מאמצי הבדיקה

אחד היתרונות העיקריים של בדיקה קומבינטורית הוא היכולת שלה להפחית את מספר מקרי הבדיקה הדרושים להשגת כיסוי מקיף. זה מועיל במיוחד במערכות גדולות שבהן בדיקה ממצה אינה מעשית. על ידי התמקדות בשילובים קריטיים של פרמטרי קלט, בדיקה קומבינטורית מספקת גישה יעילה וחסכונית יותר לבדיקות תוכנה.

יישום על תחומים מגוונים

בדיקות קומבינטוריות הן צדדיות וניתן ליישם אותן במגוון רחב של תחומים, כולל תוכנה, חומרה, מערכות מדיקל, טלקומוניקציה, תעופה, חלל ומערכות צבאיות. העקרונות שלה ישימים על כל מערכת עם פרמטרי קלט ואינטראקציות מרובות, מה שהופך אותה לכלי בעל ערך בתעשיות שונות.

כיסוי מבחן משופר

על ידי הבטחה שכל השילובים הרלוונטיים של פרמטרי קלט נבדקים, בדיקה קומבינטורית משפרת את כיסוי הבדיקה הכולל. גישה יסודית זו עוזרת לזהות מקרי קצה ותנאי גבול, כאלו, שאם נשתמש בטכניקות בדיקה אחרות אנו עלולים להתעלם מהם, מה שמוביל למערכות יציבות ואמינות יותר.

 

חסרונות של בדיקה קומבינטורית

מורכבות מימוש

בדיקה קומבינטורית עשויה להיות מורכבת יותר כאשר מתמודדים עם מספר עצום של פרמטרים וערכים של קלט. זה יהיה קצת מאתגר עבור הבודקים לנהל את השילובים האלה באופן ידני.

שילוב אוטומציה מאתגר

כלי בדיקה קומבינטוריים אוטומטיים עשויים לדרוש יותר משאבי מה שיכול להפוך את הבדיקות למאתגרות עבור פרויקטי תוכנה שמתפקדים עם מספר קטן של משאבים..

חוסר הלימה בין הבדיקות למשתמשים

בדיקה קומבינטורית מתמקדת בשילובי קלט ספציפיים ולפעמים הם עשויים שלא לייצג התנהגות משתמשים בעולם האמיתי.

תחזוקה של מקרי בדיקה

עם השינויים שמתווספים לאפליקציית התוכנה המסוימת, יש לעדכן מקרי בדיקה קומבינטוריים ולתחזק היטב בעקבות שינויים בתוכנה מגירסא לגירסא.

 

יישומים של בדיקה קומבינטורית

בדיקות תוכנה

בבדיקות תוכנה, בדיקות קומבינטוריות משמשות לאימות הפונקציונליות והביצועים של יישומים. זה יעיל במיוחד בבדיקת תצורות, קלט משתמשים ונקודות אינטגרציה. לדוגמה, בבדיקת יישומי אינטרנט, ניתן להשתמש בבדיקה קומבינטורית כדי להבטיח שכל השילובים האפשריים של סוגי דפדפן, מערכות הפעלה ופעולות משתמש נבדקים.

בדיקת חומרה

בדיקה קומבינטורית משמשת גם בבדיקות חומרה כדי לאמת את האינטראקציות בין רכיבים שונים. לדוגמה, בתכנון ובדיקה של מעגלים משולבים, בדיקה קומבינטורית מבטיחה שכל שילובי האותות האפשריים מוערכים, ועוזרת לזהות ולמגר תקלות.

תקשורת

בתעשיית הטלקומוניקציה, בדיקות קומבינטוריות משמשות לבדיקת יכולת הפעולה ההדדית של פרוטוקולי רשת והתקנים. על ידי כיסוי כל האינטראקציות האפשריות בין פרמטרים שונים של פרוטוקול, בדיקה קומבינטורית מסייעת להבטיח תקשורת והעברת נתונים אמינים בין רשתות.

 תעופה, חלל ומערכות צבאיות

בתעשייה האווירית, בדיקות קומבינטוריות מיושמות כדי לבדוק את האינטראקציות בין תת-מערכות ורכיבים שונים. זה חיוני להבטחת הבטיחות והאמינות של מערכות תעופה וחלל, שבהן אפילו לתקלות קלות יכולות להיות השלכות קטסטרופליות.

 

אתגרים של בדיקה קומבינטורית

מדרגיות  Scalability

אחד האתגרים העיקריים של בדיקות קומבינטוריות הוא מדרגיות. ככל שמספר פרמטרי הקלט והערכים האפשריים שלהם גדל, מספר השילובים האפשריים גדל באופן אקספוננציאלי. בעוד שטכניקות כמו OAs ו-CAs עוזרות לנהל את המורכבות הזו, יצירה וביצוע של מקרי בדיקה עבור מערכות גדולות מאוד עדיין יכולים להיות מאתגרים.

יצירת מקרה מבחן

יצירת סט אופטימלי של מקרי בדיקה המספק את הרמה הרצויה של כיסוי אינטראקציה היא משימה לא טריוויאלית. בעוד אלגוריתמים וכלים שונים זמינים, מציאת חבילת הבדיקות היעילה ביותר דורשת לעתים קרובות משאבי חישוב משמעותיים ומומחיות גבוהה, כזאת שניתן להשיג לעיתים רק על ידי יועצים חיצוניים.

ביצוע מבחן

ביצוע מקרי הבדיקה שנוצרו, במיוחד במערכות גדולות ומורכבות, עשוי להיות גוזל זמן ומשאבים. הבטחה שסביבת הבדיקה משקפת במדויק את התנאים בעולם האמיתי וניהול ביצוע של מספר רב של מקרי בדיקה הם אתגרים מעשיים שיש לטפל בהם.

תמיכה בכלים

אמנם ישנם מספר כלים זמינים לבדיקה קומבינטורית, אך היכולות וקלות השימוש שלהם עשויים להשתנות. בחירת הכלי המתאים לאפליקציה ספציפית ושילובו בתשתית הבדיקה הקיימת דורשת שיקול ותכנון מדוקדקים.

 

עתידם  של בדיקות קומבינטורית

התקדמות באלגוריתמים

מחקר מתמשך בבדיקות קומבינטוריות מתמקד בפיתוח אלגוריתמים יעילים יותר ליצירת מקרי בדיקה. ההתקדמות בלמידת מכונה ובינה מלאכותית טומנת בחובה הבטחה לאוטומציה של יצירת חבילות בדיקה אופטימליות ושיפור השימוש בסוג בדיקות אלו.

התממשקות עם שיטות בדיקה אחרות

התפתחויות עתידיות בבדיקות קומבינטוריות עשויות להיות כרוכות בהתממשקות הדוקה יותר עם שיטות בדיקה אחרות, כגון בדיקות מבוססות מודל, בדיקת מבוססות התנהגות, בדיקות מונחות סיכון ועוד. גישה משולבת זו יכולה לספק אסטרטגיית בדיקה מקיפה יותר, תוך מינוף החוזקות של כל שיטה.

תמיכה בכלים משופרת

ככל שבדיקות קומבינטוריות ממשיכות לצבור כוח, אנו יכולים לצפות לראות תמיכה משופרת בכלים עם ממשקים ידידותיים יותר למשתמש ותכונות מתקדמות.

 יישום לטכנולוגיות מתפתחות

בדיקות קומבינטוריות ימלאו תפקיד חשוב יותר ויותר בבדיקת טכנולוגיות מתפתחות כמו האינטרנט של הדברים (IoT), מערכות אוטונומיות ובינה מלאכותית. טכנולוגיות אלו כוללות אינטראקציות מורכבות בין רכיבים רבים, מה שהופך את הבדיקה הקומבינטורית לגישה אידיאלית להבטחת המהימנות והפונקציונליות שלהם.

 

מסקנות

בדיקה קומבינטורית היא גישת בדיקה רבת עוצמה ורב-תכליתית הנותנת מענה לאתגרים של הבטחת האמינות והפונקציונליות של מערכות מורכבות. על ידי כיסוי שיטתי של אינטראקציות בין פרמטרי קלט, בדיקה קומבינטורית משפרת את זיהוי התקלות, מפחיתה את מאמץ הבדיקה ומשפרת את כיסוי הבדיקה. אומנם  נותרו אתגרים בשיטת הבדיקה הזאת אבל, מחקר מתמשך והתקדמות באלגוריתמים ותמיכה בכלי בדיקה יסייעו לטפל בבעיות אלו.

לסיכום

ככל שהמערכות ממשיכות לגדול במורכבותן, בדיקות קומבינטוריות יישארו כלי חיוני בארסנל בדיקות התוכנה והחומרה, כזה שיתרום לפיתוח מערכות חזקות ואמינות בתחומים מגוונים.