לצאת מאיזור המצויינות
כמה פעמים ייעצו לכם, או שמעתם את עצמכם אומרים למישהו "לצאת מאיזור הנוחות"?
מניחה שהרבה. מה קורה כשאיזור הנוחות שלכם הוא גם משהו שאתם מצויינים בו? ואם אתם מצויינים באיזור הזה, אז למה לצאת?
את השאלות האלו גם אני שאלתי את עצמי.
הרבה פעמים כשאנחנו ממש טובים במה שאנחנו עושים, מקבלים פידבקים טובים על הביצועים, אך רוצים לתפוס כיוון אחר או לתת מענה לשאיפה מקצועית חדשה - אוטומטית עולות שאלות, בשביל מה!? למה עכשיו? כמו גם חששות, של כולם בסביבך, בנוסף לשלך.
מצד אחד, איזה כיף לשבת בשיחת הערכה ולשמוע על הביצועים המצויינים שלכם? הסביבה מעודדת אותנו להמשיך במסלול שאנחנו נמצאים בו, דרך פידבק, יעדים חדשים בעבודה, תגמול כספי וזה אכן מחמיא. מצד שני, אם אתם לא במקום בו אתם חשים סיפוק ומשמעות ממה שאתם עושים, בפנים תתפתח שחיקה לעשייה ולחיבור לעצמכם.
אנחנו בימים של מלחמה. זאת שהגיעה מבחוץ, הפגישה כל אחד מאיתנו עם המלחמה הפנימית שלו. קשיים שכבר חווינו התעצמו, ואתגרים שלא היינו בוחרים לעצמינו, הופיעו.
בשבועיים הראשונים של הלחימה, פגשתי מנהלי.ות QA ופיתוח שהיו צריכים לשחרר גרסא ללקוחות, בזמן שחלק גדול מהצוות וההנהלה בארגון גוייסו למילואים. היו מהנדסי איכות שמצאו עצמם לוקחים הרבה מעבר לתחום אחריותם, כאלו שקיבלו משימות של קולגות בצוות בנוסף לאלו שלהם והיו צריכים להסתדר עם כל אלו במקביל לאילוצים מהבית.
בן רגע, עברנו מדאגה לסטטוס הבאגים, לדאגה לקרובים או לסטטוס התרומות לחיילים.
מכולנו נדרש בימים אלו ניהול עצמי שהוא הרבה מעבר לשגרת יומנו. המצב הקיצוני, הכריח אותנו להתחבר יותר לעצמינו ולאחרים ונתן מקום להיות יותר אותנטיים, לבוא לידי ביטוי בדרך אחרת מבדרך כלל, ולהתמקד במה שהכי חשוב לנו ושאנחנו טובים בו, גם בלי ששמנו לב.
ההתפתחות שלנו קורית תוך כדי שאנו מתמודדים. ותשומת לב לאיך אנו מתפקדים בעיתות משבר, יכול לתת לנו רמז למושג חדש שכדאי שנכיר - "איזור הגאונות".
בספרו The Big Leap מתאר הפסיכולוג גיי הנדריקס 4 איזורים שבהם אנחנו פועלים ביום יום שלנו:
1. איזור אי-מסוגלות: הכולל משימות שאין לנו מושג איך לעשות אותן, כמו - לתקן מדיח.
2. אזור מסוגלות: הכולל משימות שאנו מסוגלים לעשות. כמו - לדבג את הקוד שלי, להכין STD.
3. אזור מצויינות: הכולל משימות שאנחנו טובים בהן ומקבלים פידבקים טובים על הביצוע שלהן מהסביבה, מההנהלה. למשל - רמת ההבנה במוצר, ניהול סיכוני איכות, כיסוי בדיקות מעולה, כישורי ניהול הצוות.
4. אזור גאונות: זהו האיזור שבו אנחנו מתפקדים בשיא שלנו, גאים בעשייה ובהישגים שלנו במסגרתה. פעולות שבהם אנו חווים משמעות עמוקה, חיבור לעשייה וחיבור לעצמנו.
מצבי קיצון, באופן פרדוקסלי, מציפים את התפקוד שלנו באיזור המצויינות - מי שלקחו על עצמם עוד אחריות הם אלו שיכלו לשאת אותה. מי שהחליף את המנהלת שלו היה זה שהיו לו כישורים לכך, מי שמצויין בעבודת ממשקים, עשה עבודות תיאום ואופרציה - בעבודה או בהתנדבות, במילואים או בבית. היו את אלו שהקשיבו, תמכו באחרים והכל במקביל לתפקיד הפורמלי שלהם בעבודה.
מצבי קיצון אלו חשפו עוד משהו חוץ מביצועים גבוהים. הם נתנו מקום לנטייה הטבעית שלנו, בזמנים האלו התמקדנו במה שאנחנו חושבים שהוא חשוב, והופענו מול אחרים, בצורה אותנטית יותר מבדרך כלל.
באיזור הגאונות אנחנו מוצאים את המשמעות והחיבור שחסרים לנו בשוטף. שם אנו חווים הגשמה ומימוש עצמי.
מאוד סקרן אותי לזהות מהו איזור הגאונות שלי, ואיך אחרים יכולים לזהות את שלהם.
הנטייה הטבעית שלנו היא לחשוב שזה פשוט מה שאנו מצויינים בו וחזקים בו, אחרת לא היינו מגיעים להישגים גבוהים, אך זה לא בהכרח נכון.
במשך 12 שנה הקמתי צוותים והובלתי קבוצות QA. תפקיד שנהניתי ממנו, והתאים לאופי ולכישורים שלי. קיבלתי פידבקים מעולים והתקדמתי מארגון לארגון. הייתי באיזור המצויינות שלי. היה לי נוח שם, וגם לסביבה שלי. בו בזמן, הרגשתי תקופה ארוכה שנכון לשנות, רק לא ידעתי במדויק מה.
השאלות בספר הזה גרמו לי לעצור ולבדוק.
הדרך לגילוי איזור הגאונות של כל אחד, היא להתחיל במודעות ומשם להתחייבות לפעולה.
אלו השאלות, שחשוב לענות עליהן עם שלושה דגשים: בצורה אותנטית, כנה, כשאתם נטולי הסחות דעת, ובכתב. כשעולה לכם תשובה, תחשבו על כמה דוגמאות שמתקפות אותה.
1. מה החלק בעבודה שלך שלא מרגיש לך כמו עבודה (היית עושה אותו בכל מקרה, גם ללא תגמול כספי)?
2. מהו הדבר שאתם עושים, ומרגישים שזה הדבר הנכון, שאתם במקום הנכון ומה שאתם עושים ממש חשוב לכם?
3. אם היה לי אומץ, הייתי הופך ל…
דוגמאות:
- אתם מבינים מהר דברים מורכבים - רואים את הבאגים עוד לפני שנכתב קוד
- מוצאים קשר בין חלקים לא קשורים, בדאטה, במערכת, בהתנהגות של אנשים.
- מחברים אנשים למשימות בקלות - יודעים להניע אנשים
- מפרקים בעיות לחלקים קטנים - הופכים מטרה לתוכנית
- מייצרים השראה מעצם היותכם
- שואלים שאלות טובות, אתם אלו שמצליחים למקד כשכולם מתפזרים
מזקקים סיפור לשורה תחתונה מדויקת.
הפעולה באיזור הגאונות שלכם היא זאת שבלי הרבה מאמץ, אתם מייצרים השפעה גדולה
אם מה שזיהיתם באיזור הגאונות שלך כבר קורה, אתם בוודאי מרגישים את הפידבק הפנימי החיובי, שמהדהד לכם.
כשאני עניתי על השאלות האלו, הבנתי שהעבודה האמיתית שלי, מעבר לכל מוצר או פרויקט, היא לעזור לאחרים להצליח. ולהיות באיזור הגאונות פרקטית אמר, להגביר את החלק הזה ביום יום - אז הלכתי להיות מנטורית, בהתנדבות, כחלק מהתפקיד הפורמלי בארגון או בכל דרך שבהמשך מצאתי.
המלחמה שנכפתה עלינו, בהיבט הזה, ובאופן פרדוקסלי היא זרז להתפתחות. היא מאמנת אותנו בלהתמקד במה שבשליטתנו, וחושפת לנו בצורה מדויקת במה אנו מצוינים וגאונים בו.
קחו את הפעולה באיזור הגאונות האישי שלכם לפרקטיקה, גם אם זה רק לכמה דקות ביום. זהו אותו. יישמו אותו. בין אם בהתנדבות, ובין אם כחלק מהתפקיד - תיזמו פרואקטיבית אינטראקציות ופורומים שיאפשרו לכם לזרוח באיזור הגאונות האישי שלכם.